Lön och HR

Låt oss hjälpa er med lönehanteringen

Arbetsgivardeklaration på individnivå

Riksdagen har nu beslutat att nya regler ska gälla kring rapportering av inkomst och skatteavdrag för anställda. Istället för att rapportera in uppgifterna en gång per år i januari, som gäller nu, ska man som arbetsgivare i fortsättningen rapportera in uppgifter om lön och avdragen skatt varje månad för varje anställd.

I dagsläget lämnar arbetsgivare med anställda in arbetsgivardeklarationer månatligen till Skatteverket, där man redovisar för hur månadens ersättningar och skatteavdrag varit totalt för verksamheten. I början av året har man sedan lämnat in kontrolluppgifter till Skatteverket (och till den anställde) som visar exakta siffror för utbetald lön och dragen skatt för varje enskild person.

Med de nya reglerna ändras detta. I fortsättningen ska löner och skatteavdrag delas upp och redovisas individuellt per anställd redan i arbetsgivardeklarationen och lämnas månatligen till Skatteverket och den anställde. Kontrolluppgiften angående ersättningen och skatt slopas med andra ord, men finns kvar för uppgifter om exempelvis pensioner, räntor och utdelningar.

Från och med 1 januari 2019 kommer det även bli möjligt för Försäkringskassan, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen att hämta individers uppgifter från den månatliga arbetsgivarrapporteringen hos Skatteverket. Detta för att underlätta för dessa myndigheters möjlighet till kontroll.

När börjar de nya reglerna gälla?
1 juli 2018: För företag som för personalliggare och som den 1 juli 2018 har fler än 15 anställda
1 januari 2019: Alla andra företag med anställda

Vad blir skillnaden?
Idag: Arbetsgivardeklaration varje månad med totalbelopp för ersättningar och skatteavdrag. Kontrolluppgifter för varje individ en gång per år.
Från 2018/2019: Arbetsgivardeklaration varje månad med specificerade uppgifter för varje anställd. Kontrolluppgiften slopas.

Vem påverkas?
Alla företag med anställda – även dig som driver aktiebolag och har dig själv som enda anställd.

Behöver du hjälp?
De nya kraven på inrapportering kommer kräva mer administration kring inrapportering och lönehantering. Behöver du hjälp? Då finns vi här! Kontakta oss så hjälper vi ditt företag med lönehanteringen och rapporteringen av arbetsgivardeklaration på individnivå.


Kontakta oss

Så kul att du vill komma i kontakt med oss.

Fyll i dina uppgifter nedan och ange gärna vad det gäller så hör vi av oss inom kort